„Drónok Internete” workshop Flachnerb 2019-07-23

„Drónok Internete” workshop

A 2019. június 27-én a Műszaki Egyetem Ipar4.0 Technológiai Központban nagy érdeklődés mellett zajlott a Drónok Internete workshop, melyet Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) szakmai felügyelő testületének elnöke nyitott meg.

A workshopon a hazai drón ökoszisztéma helyzetéről, valamint a drónok alkalmazásáról és a repülési szabályozás aktuális kérdéseiről a szakterület kutatói és a BME FIEK ipari partnereinek képviselői tartottak előadásokat.

A rendezvény célja a szélessávú mobil hálózatba (4G/5G) integrált drónok technológiájának áttekintése, valamint a szervezeti egység kapcsolódó kutatási elképzelésének a bemutatása volt. Elhangzott, hogy az 5G több olyan területen jelent változásokat, amelyek gyökeresen megváltoztathatják életünket: az önvezető autók, az ipari robotok, a gyógyászat vagy az okosotthonok és -városok egyaránt átalakulhatnak, de az 5G a rendkívül gyorsan fejlődő dróntechnológiára is hatással lesz.

Németh Vilmos, a BME FIEK szakértője a „Drónok és szélessávú (4G/5G) mobil hálózatok integrálása – 5G SkyNet projekt” című előadásában kiemelte, hogy két technikai paradigma (drón és 5G mobil hálózat) találkozása új dimenziókat nyit meg mindkét területen: egyrészt, a drónok térhódítása az élet számos területén már egy évtizede tart, másrészt napjainkban a mobilhálózati technológia forradalmi változáson megy át az 5G bevezetésével.

 

Loading...