BME Innovációs Nap – Ipar-Egyetem Együttműködés Flachnerb 2019-07-23

BME Innovációs Nap – Ipar-Egyetem Együttműködés

A rendezvényt Józsa János rektor nyitotta meg, a programindító előadást pedig Birkner Zoltán elnök tartotta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Őt követte Levendovszky János rektorhelyettes Hatékony innováció a BME-n a FIEK segítségével című előadásával.
A délelőtt folyamán tartalmas és érdekes szakmai előadások hangzottak el a nagyvállalatok képviselőitől:
Mesterséges intelligencia az 5G-ben: kutatás az ipar és felsőoktatás együttműködésében – Szilágyi Péter (Nokia Solutions and Networks Kft.)
Partnerség a felsőoktatással a megújuló energiaiparért – Sőrés Péter Márk (Magyar Villamos Művek Zrt.)
Ahol a felsőoktatás és az ipar találkozik… – Greiner István (Richter Gedeon Nyrt.)
SIEMENS – Felsőoktatási együttműködések – Zeitler Balázs (Siemens Zrt.)

A FIEK nagyvállalati partnereinek előadásait Marosi György (BME) BME diszciplinák integrálása a gyógyszeripari innováció érdekében című előadása követte.
Ezt követően került sor a BME Pro Progressio Alapítvány Innovációs és publikációs díjak átadására, melyet Pakucs János, a kuratórium elnöke és Józsa János rektor adtak át a díjazottoknak.
A délelőttöt Kotán Attila kancellár összefoglaló előadása zárta.

A délelőtti szekció házigazdája és egyben moderátora Lengyel László, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) igazgatója volt, aki felvezetőjében elmondta, hogy a Központ jelentése kettős: egyrészt a projektet jelöli, másrészt egy sajátos szervezeti egységet, mely az egyetem kilencedik kara. Kiemelte, hogy a FIEK-projekt céljai között szerepel a vállalatok támogatásával megszülető és a vállalati igényeket támogató laborok kiépítése, az ipar által azonnal hasznosuló kutatásfejlesztési eredmények, valamint az ipari és egyetemi távlatos együttműködést biztosító modell. A FIEK-nek, mint szervezeti egységnek pedig más hármas funkciója van: a FIEK-projekt gondozása, az Ipar 4.0 Technológiai Központ, valamint a technológia és a tudástranszfer szolgáltatásait egyetemi szinten végző KFI iroda működtetése.

 

Loading...