You are currently viewing December 5-én már harmadik alkalommal került megrendezésre a Startup Campus X BME powered by Hivantures Demo Day

December 5-én már harmadik alkalommal került megrendezésre a Startup Campus X BME powered by Hivantures Demo Day

A Demo Day-en a nagyközönség és a zsűri előtt mutatkozott be négy BME-s hallgatói csapat, melyek egy öt hetes képzési program során dolgoztak ötleteiken, startup vállalkozásaikon.

A befektetési bizottság a legígéretesebb csapatoknak 15M Ft-os befektetési ajánlatot tett, a BME mentoráltjai közül mind a négy prezentált ötletet is befektetésre érettnek ítélte a zsűri.

A méh kaptárok „felokosításával” foglalkozó Okos Kaptár, a vezeték nélküli e-roller töltőállomást fejlesztő Rollin, a köztéri egyszemélyes okosfülkéket megálmodó Silence You Need és a költséghatékony vízelemző módszereket kidolgozó Water MiniLab is megkapta a lehetőséget a 15 millió forintos kezdőtőkére.

A zsűri által legtöbb pontot kapott projekt, az Okos Kaptár megkapta a Startup Campus Hungary powered by HEPA (Magyar Exportpromóciós Ügynökség) nemzetközi piacra lépési programjának különdíját is, egy ökoszisztéma tanulmányutat, a Startup Campus londoni illetve berlini irodáinak szervezésében.

A Demo Day-t Józsa János rektor nyitotta meg, a csapatok prezentációit megelőző kerekasztal beszélgetésen Kotán Attila kancellár képviselte a BME-t, Katona Bence vezérigazgató a Hiventures-t, Dr. Magyar Péter vezérigazgató a Diákhitel Zrt.-t és Kovács Zsolt ügyvezető igazgató a Startup Campus-t.

Okos Kaptár
Az Okos Kaptár a méh kaptárok „felokosításával” foglalkozó startup. A szenzorak és IoT megoldásuk segítségével a méhek zavarása nélkül folyamatos információt tudnak nyújtani a méhészeknek a kaptár pontos állapotáról. A valós idejű adatok és az értesítő rendszerük segítségével a méhészek azonnal értesülnek a kaptárban lezajló folyamatokról, aminek a segítségével hatékonyabbá tudják tenni a termelést és védekezni tudnak a méhek tömeges kirajzása és pusztulása ellen.

Rollin
A ROLLIN egy vezeték nélküli e-roller töltőállomást fejlesztő startup. A szolgáltatók költségstruktúrája nem hatékony, a töltés sokba kerül a szolgáltatóknak. A Rolling töltőállomás rendszer töltési infrastruktúrát alakít ki, mely az üzemeltetési költségeket 30%-kal csökkenti.

SUN
A Silence You Need víziója, hogy élhetővé tegye a világ nagyvárosait, ezáltal megkönnyítse a lakosság mindennapjait. Ezt, a városok különböző pontjain elhelyezett egyszemélyes S.U.N. okosfülkékkel kívánja elérni, ahol az emberek néhány perc erejéig nyugodt környezetben  pihenhetnek meg. Céljuk, hogy részesei legyenek a nagyvárosok okos városokká alakításának és fenntarthatóbbá válásának.

Water MiniLab
A Water MiniLab csapata költséghatékony vízelemző módszerek kifejlesztésén dolgozik, melyek lehetővé teszik a drága laboratóriumi mérések kiváltását. Költséghatékonyságának köszönhetően műszereik szélesebb körben elérhetővé teszik a vízelemzéseket. Ez kulcsfontosságú a fejlődő országokban, ahol 2 milliárd ember iszik szennyezett ivóvizet, melynek sokszor tudatában sincsenek.

A BME-n a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével létrejött programot a PwC és a HVG mentorai is segítették szakmailag, illetve a Diákhitel is támogatta finanszírozó partnerként.

Fotók: BME – Takács Ildikó