Megnyílt a BME Z10, Magyarország egyik első egyetemi startup inkubációs központja Flachnerb 2020-02-19

Megnyílt a BME Z10, Magyarország egyik első egyetemi startup inkubációs központja

2020. február 17-én délelőtt hivatalos megnyitó keretében átadásra került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z10 startup inkubátora. Az eseményen Palkovics László miniszter (ITM) köszöntötte a résztvevőket, majd Kotán Attila kancellár (BME) kiemelte az új innovációs tér jelentőségét.  A rekordidő alatt – az egyetem saját erőforrásaira és belső kezdeményezésre alapozva – megvalósult BME Z10 az ország egyik első egyetemi startup inkubátora.

A Z10 36 munkaállomással, tárgyalókkal, kávézóval, kreatív térrel, műhellyel szolgálja ki a startup és spinoff vállalkozások igényeit. Az inkubátorba betelepülő, elsősorban egyetemi startupok az egyetemi innovációs rendszer, tudásbázis, kapcsolati tőke és a szakértői tudás felhasználásával az ökoszisztémával együtt fejlődnek. Az itt tevékenykedő startupok száma az elképzelések szerint negyedévente 3-8 új vállalkozással növekszik. Főként a Startup Campus BME program végzősei lesznek az inkubátor új bérlői. Az inkubációs tőkebefektetést alapul véve 9-12 hónapos inkubációval számolva, a Z10 képes lesz kiszolgálni azt a keresletet, amely a BME-n a következő két évben jelentkezik az induló vállalkozások részéről

 

A megnyitó ünnepségen aláírásra került a Digitális Jólét Program – BME közötti megállapodás az inkubációs tevékenység kapcsán, mely együttműködés szintén az itt zajló inkubáció színvonalát erősíti.

Lengyel László, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy a Z10 létrejötte mérföldkő a magyar startup világban, hiszen a Műegyetem Z épületének 10. emeleti  átalakítása olyan munkakörnyezetet, alkotói műhelyt hozott létre, amely támogatja majd az itt létrejövő inkubációs tevekénységet, inspirálóan hat a beköltöző startupok és spinoffok munkájára, garantálja a jó hangulatot és alkalmazkodik a helyszínt használók igényeihez.

A Műegyetemen az inkubációs tevékenység egy olyan korszerű helyszínen valósulhat meg a jövőben, amely egy valós alkotóműhellyel is kiegészül, hogy még inkább szolgálja a fiatal újítók ötleteinek megvalósulását, prototípusaik tökéletesítését.

Az itt alkotó csapatokat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok segítik, bővítve elméleti és gyakorlati tudásukat, személyes készségeiket. A Z10 magas színvonalú technológia- és tudástranszfer szolgáltatásokat, szakmai tanácsadást és képzéseket is magában foglal. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével létrejött startup tér otthonként szolgál majd az innovátorok számára, akik már most nagy érdeklődést tanúsítanak a Z10 iránt.

A BME Z10 Inkubációs Központ az egyetemi innovációs ökoszisztéma céljaival összhangban, a 2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO pályázat keretében valósul meg.

Fotók: Philip János (BME )

Loading...