ASEM 5th Transport Ministers’ Meeting (TMM5) and Transport SOM, 2019. December 09-11., Budapest Flachnerb 2020-01-03

ASEM 5th Transport Ministers’ Meeting (TMM5) and Transport SOM, 2019. December 09-11., Budapest

December 09-e és 11-e között Magyarország adott otthont az európai és ázsiai közlekedési miniszterek 5. találkozójának.
Az 1996-ban alakult ASEM-hez 53 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott. A tagállamok közlekedési minisztereinek találkozóját kétévente rendezik meg más-más helyszínen.

Az idei eseményre 45 országból, illetve számos jelentős nemzetközi szakmai közösségtől érkeztek küldöttek Budapestre. A rendezvény rangját emeli, hogy 13 ország minisztere, miniszterhelyettese, államtitkára által vezetett delegációval képviseltette magát. Az ipari digitalizáció, illetve az Ipar4 támogatása iránt maximálisan elkötelezett Innovációs és Technológiai Minisztérium meghívására a rendezvény mindkét fővárosi napján a Pesti Vigadóban kiállított egyetemünk Ipar4.0 Technológiai Központja.

A gazdasági növekedés fontos feltétele az Európa és Ázsia közötti korszerű közlekedési összeköttetés, s Magyarország ezek bővítésében érdekelt – mondta a tanácskozáson az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Dr. Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a globális gazdaság bővülése új kihívások elé állítja a közlekedéspolitikát (is), a fejlődéshez gyors, mindenki számára elérhető és fenntartható megoldások szükségesek.
Mi a digitális átalakulástól várjuk a növekvő közlekedési igények kiszolgálását, és bízunk abban, hogy ezzel a környezet terhelése is mérsékelhető.
Az államtitkár kijelentette, hogy a jövő egyik meghatározó iparágának tekintjük az elektromobilitást, ám ezzel együtt az alternatív üzemanyagok fejlesztését is fontosnak tartjuk. Kitért az önvezető technológiák tesztelését lehetővé tevő(, az esemény 3.napján meglátogatott) zalaegerszegi tesztpályára is, hiszen az európai szinten is egyedülálló módon járul hozzá az autóipari fejlesztésekhez. A közösségi közlekedés fejlesztése kapcsán kiemelte a vasúti közlekedés szerepét. Magyarország elektromos járművekkel korszerűsíti a buszközlekedést, a távolsági összeköttetést azonban elsősorban gyors és korszerű, a környező országokkal összehangolt vasúthálózattal kívánja biztosítani.

Egyetemünk Kovács László által irányított TK- csapata az IFKA – IVSZ Mintagyár projekt technológiai megoldásai közül 8, az ipari digitalizáció közlekedésben való szükségességét hangsúlyozót működés közben mutatott be a 3-400 látogatónak az esemény 2 napja alatt, nagy sikert aratva.

Loading...