A projekt célja egy ipari biztonságtechnikával foglalkozó Kompetencia Központ létrehozása, amely az ipari folyamatok biztonságának garantálása mellett hozzáadott piaci értéket képvisel a vállalatok számára. A projekt tárgya ennek megfelelően, a meghatározó ipari alkalmazási területeken (olaj- és gázipar, jármű- és közlekedésbiztonság, valamint építési technológiák) új, a hatékonyságot és biztonságot növelő módszereket kidolgozása, valamint az ehhez adekvát IT platform biztosítása.

A biztonságtudomány aktuális kihívása a modellezésen és adatfeldolgozáson alapuló, digitálisan koordinált, biztonságközpontú tervezés és üzemeltetés megvalósítása. A korszerű biztonságtudományi stratégia részei: az üzembiztonság, a környezetbiztonság, a gyártástechnológiák anyag- és energiabiztonságának rendszerszemléletű megalapozása, a biztonságosan fenntartható fejlődés okos (smart) termékek kifejlesztésével, majd a termékek életciklusának biztonságos újraindítása, illetve lezárása.

Ez a stratégia, amely a biztonságot a piaci megtérülés szemléletével is ötvözi, számos területre adaptálható és egy átfogó tervezési és megvalósítási rendszerré fejleszthető. A különböző területeket egy magas megbízhatóságú infokommunikációs platform kapcsolja össze, ami magában foglalja a korszerű rendszermérnöki eszközök kezelését, kommunikációs és adatfeldolgozó módszerek integrálását, a matematikai statisztika kritikus állapotokra vonatkozó új módszereinek alkalmazását, elősegítve stratégiai laboratóriumok összehangolt, multidiszciplináris együttműködését is. 

A BME-n meglévő kompetenciák, valamint ezekre épülő stratégiai célok és tevékenységek (a biztonságtudomány legkorszerűbb irányainak ipari alkalmazására) biztosítékot jelent a közös tervek sikeres realizáláshoz. 

Az akadémiai és ipari partnerek professzionális tudományos és gazdasági potenciáljainak összekapcsolása olyan értékes technológiák és termékek közös kifejlesztéséhez vezet, amelyek az üzleti és tudományos elvárásoknak egyaránt megfelelnek.

A projektben résztvevő partnereink: Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság, Robert Bosch Kft., thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., ZÁÉV Építőipari Zrt.

A Kompetencia Központ 2021. március 2-én megrendezésre került online nyitórendezvényéhez kapcsolódó sajtóközlemény itt olvasható:

Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ jön létre a Műegyetem koordinálásával 

Partnereink

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019.1.3.1-KK-2019-00004 kódszámú pályázatának keretén belül: 2,5 Mrd Forint támogatást kapott.