Pályázati azonosító: FIEK_16-1-2016-0007

A pályázat címe:  Integrált, intelligens technológiák – szinergiaprogram: Fókuszban az energetika és a gyógyszeripar
Innovatív technológiák és szolgáltató központ (laboratórium-hálózat) létrehozása az IKT, energetika és gyógyszergyártás terén

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)

A projekt időtartama: 2017.04.01-2021.03.31 (4 év) + 5 év fenntartás

A projekt a gyógyszergyártás, az energetika és az infokommunikáció szakterületek szereplőinek együttműködésével létrejövő kutatási, fejlesztési és innovációs eredmények hasznosítását tűzte ki célul. Ennek alapját az Egyetem szellemi erőforrásai és laboratóriumi infrastruktúrája adja. A FIEK programban a Műegyetem mellett négy meghatározó iparvállalat – Siemens Zrt., Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft., valamint a Magyar Villamos Művek Zrt. – vesz részt.

A FIEK látja el a munka azon részét, amely nem tartozik szigorúan a szakmai-műszaki területre: szakmai harmonizációval, adminisztrációval, források és kapcsolatok felkutatásával, piacra vitellel, marketinggel, üzleti egyeztetésekkel segít egy irányba terelni az egyetemen fellelhető sokoldalú kutatás-fejlesztési kompetenciát. A szakmai igények határozzák meg, hogy ki vesz részt az együttműködésben, az egyetem a K+F kompetenciát és kapacitást   biztosítja a piacnak.
A projekt mindenki számára hasznos: a kutatók izgalmas feladatokat, a cégek innovatív megoldást kapnak a problémáikra, a hallgatók érdekes diplomadolgozat témához juthatnak, az oktatók pedig színvonalas projektekben vehetnek részt, amelyek gyakorlati hasznát beépíthetik az oktatásba.
Területei:

  • Laboratóriumi infrastruktúra: 5 db FIEK laboratórium, mely a vállalatok K+F igényeit szolgálja
  • Kutatási eredmények, melyeket a projektben részt vevő vállalatok azonnal hasznosítani tudnak
  • Fenntartható ipar-egyetem együttműködési modell, mely proaktív szolgáltatásokat nyújt vonzó és szolgáltatásorientált módon

A konzorcium szándéka, hogy a jövőben további cégek számára is hozzáférhetővé tegye a sikeres együttműködési modellt.

A FIEK laboratórium-hálózat az ipar által felügyelt és irányított, nemzetközileg is egyedülállóan széles integrációt valósít meg a BME karok között, amelyet a résztvevők kiemelkedő publikációs tevékenysége továbberősít. 

A FIEK laboratóriumi infrastruktúrája öt darab laboratóriumot foglal magában: 

(letölthető excel fájl)